Agave och lime-marinerade tofuspett – I eat

Det ligger ju massor av portabellos och majskolvar på grillarna nu men tofu funkar också superbra grillat, om man marinerar rätt. Den här marinaden kommer från ett recept av vegankocken Tal Ronnen och är nog den bästa marinaden jag vet. Jag marinerade till grillspett igår serverat med asiatisk coleslaw-variant.

Göra likadant? Tryck ut överflödig vätska ur tofun med hushållspapper och skär den i kuber. 1 paket tofu räcker till 2 personer. Blanda samman 1 dl agavesirap, 1,5 dl Shoyu, 3 pressade vitlöksklyftor, några kvistar färsk timjan, svartpeppar, juice från 2 pressade limefrukter och 2 msk råsocker. Vispa eller mixa snabbt. Låt tofukuberna marineras i blandningen i kylen under minst 2 timmar.

Trä sedan tofun på spett och grilla eller stek i grillpanna. Häll marinaden som är kvar i en kastrull och koka tills den har en sirapig konsistens och ät som sås till spetten.

Till coleslawen skär du vitkål blandat med tex vårlök fint och tunt och gör en dressing av: 3 msk risvinäger, 1 tsk agavesirap, lite salt, 2 msk limejuice, 1 tsk soja och 1 dl rapsolja. Man kan pynta med svarta sesamfrön.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s